Kiitos Tampere 2017! Ensi vuonna Jyväskylä 11.-13.10.2018

Luomumaitopaneelissa käytiin vilkasta keskustelua luomun nykytilasta ja tulevaisuudesta

Olet täällä

Kuvassa vasemmalta   Hannele Sippu, Kauko Koikkalainen, Eljas Tuovinen ja Anu Arolaakso

Kuvassa vasemmalta Hannele Sippu, Kauko Koikkalainen, Eljas Tuovinen ja Anu Arolaakso.

Paneelissa keskustelivat Anu Arolaakso EkoCentriasta, Eljas Tuovinen Arlalta, Kauko Koikkalainen Lukelta ja luomumaidontuottaja Kouvolasta. Paneelin puheenjohtajana toimi Luomuliiton puheenjohtaja Heikki Talvitie.

- Tilalla pitää olla useampi kivijalka. Meillä yksi kivijalka on maidontuotanto, mutta tuotamme myös erikoiskasveja, kuten spelttiä ja tattaria sekä puutarhatuotteita, totesi Hannele Sippu, jonka tilalla on kolmisenkymmentä lehmää.

Koikkalaisen mukaan luomutilojen määrä on ollut vuosikymmenten saatossa melko vakaa, kun tilojen määrä kaiken aikaa vähenee. Luomutilat ovat keskimäärin isompia kuin tavanomaiset tilat. Luomumaitotiloja on noin 150.

Arlan Eljas Tuovisen mukaan meijeriteollisuuden tehtävänä on jalostaa luomumaitoa monipuoliseksi tuotevalikoimaksi, jotta ne houkuttelisivat kuluttajia ja suurkeittiöitä valitsemaan luomua. Myös hinnan on oltava sellainen, että valinta on mahdollinen. Siihen tarvitaan yhteistyötä kaupan kanssa.

- Luomun kysyntä ammattikeittiöissä on kasvanut, mutta saatavuus on edelleen ongelma suurille ammattikeittiöille, totesi Anu Arolaakso. Erityisesti pienten yrittäjien on vaikeaa päästä ammattikeittiöiden toimittajiksi, kun keskuskeittiöiden koko kasvaa. Kuntien pitäisi tehdä periaatepäätöksiä, joissa luomu tuodaan esille, koska päätökset vaikuttavat ammattikeittiöiden hankintoihin. Myös resursseja näihin hankintoihin on varattava, sillä luomu on hieman tavanomaista kalliimpaa.