Tervetuloa Jyväskylään 10.-12.10.2019!

Maaseudun tulevaisuuden tekijät 2015: Nopola News ja Kyrö Distillery Company

Olet täällä

Maaseudun tulevaisuuden tekijä 2015 -kilpailun voittajiksi jaetulle ensimmäiselle sijalle valittiin Nopola News ja Kyrö Distillery Company. Voittajat palkittiin KoneAgriassa lauantaina 10.10.

Finaaliin tiensä siivittimät myös Jorma Marttilan aurinkoenergiaa hyödyntävä Viljakas-kuivuri, LähiPro Oy:n ruokaasuomesta.fi- lähiruuan verkkokauppa ja Isokummun lammastilan Green Care -päivätoiminta kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille. Kilpailun voittajat valitsi eduskunnan puhemies, kansanedustaja Mauri Pekkarinen.

- Finalistit ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, että maaseudulla kyllä osataan. Mielestäni kilpailun tavoitteisiin nähden kaksi hakijaa erottui selvästi parhaimpina: Kyrö Distillery Company ja Nopola News, päätuomari Mauri Pekkarinen sanoo.

Kuvassa ylhäällä voittajat Kyrö Distillery Companyn Eerik Lähteenpää (vas.) ja Nopola Newsin Veikko Huumarkangas (kesk.) sekä Aaro Toppinen

Nopola News paikallinen informaatiokanava ja palveluverkko

Kyyjärven mediamyllärit ry:n kehittämä Nopola News on maaseudun informaatiokanava sekä palveluverkko yrityksille, kouluikäisille, vanhuksille ja työtä tekeville. Toimintamalli perustuu noin 200 paikallisen ihmisten omaan osaamiseen ja sisällöntuotantoon. Nopola News on ennättänyt saada monia kansallisia ja maailmanlaajuisia palkintoja.

- Nopola News on kymmenen vuoden kuluessa auttanut uskomattomalla tavalla maaseutuyhteisön verkostoitumisessa. Se on paikallinen ja se on osa modernia maaseutua. Se on kulttuurifoorumi, tuki elinkeinoelämälle ja aivan loistava yhteisöllisyyden vahvistaja. Maaseudun kehityksen tekijänä, valokuituverkkojen leviämisen myötä, Nopola Newsin mahdollisuudet ovat erittäin suuret, Mauri Pekkarinen perustelee valintaansa.

- Hieno meriitti, kovasti tehdään työtä uuden tekniikan kehittämisessä, kertoo Aaro Toppinen Nopola Newsistä. Nopola News on saanut kymmenessä vuodessa jopa 10 000 seuraajaa.

Kyrö Distillery Company Napue -gin maailman parasta

Etelä-Pohjanmaan Isossakyrössä toimivan Kyrö Distillery Companyn kehittämä Napue-gin on  innovaatio, joka perustuu suomalaiskylän pellolla kasvatettuun viljaan. Kyseessä on alan merkittävän ja tunnustetun auktoriteetin, Intenational Wine and Spirit Competiton, käsityksen mukaan maailman parasta Napue-giniä.  Tuotannollinen start up on alusta lähtien tähdännyt vientiin, ja puolentoista toimintavuoden jälkeen se on tavoittanut jo 13 maata.

- Pellolta giniksi  on huomattu laajalti maailmalla, ja tämä oiva innovaatio on myös kaupallistumassa hyvää vauhtia. Se ilmentää vahvasti suomalaista maaseutua sekä on synnyttänyt ja vauhdittanut maaseudulla myös ravintola- ja matkailutoimintaa. Ginin näytöt perustuvat toistaiseksi lyhyeen historiaan, ja sen mahdollisuudet vauhdittaa laajemminkin maaseutua jäävät nähtäväksi, Mauri Pekkarinen jatkaa.

- Kunnia on suuri. Yritetään jatkossakin tehdä pelkkää hyvää, sanoo palkinnon vastaanottanut Eerik Lähteenpää Kyrö Distillery Companystä.

- Tuotteiden kaikki materiaali tulee läheltä ja ne nimetään paikallisten paikkojen mukaan, kertoo Lähteenpää tuotteista.

Maaseudun tulevaisuuden tekijä 2015 -kilpailussa etsittiin Suomen innovatiivisinta maaseudun kehittäjä. Kilpailuun tuli kaikkiaan 32 hakemusta, joiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa omaperäisyyteen, verkostoitumiseen ja paikallisuuteen. Finalistit valinneeseen esiraatiin oli nimetty Maaseudun Tulevaisuuden, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK), Valtra Oy Ab:n, OP-Pohjolan, Pentik Oy:n sekä Jyväskylän Nuorkauppakamari ry:n edustajat. Kilpailun järjestäjä on Jyväskylän Nuorkauppakamari ja sen suojelijana toimii Maaseudun tulevaisuus -lehti.


Kuvassa kaikki finalistit: Eerik Lähteenpää (vas, Kyrö Distillery Company), Eero Kananen (Lähi Pro), Veikko Huumarkangas ja Aaro Toppinen (Nopola News), Jorma Marttila (Maatalousyrittäjä, Viljakas-kuivurin kehittäjä), Satu ja Pasi Kumpulainen (Isokummun lammastila)