Tervetuloa Jyväskylään 10.-12.10.2019!

MTY Mäki-Latvala Ruismestariksi KoneAgriassa

Olet täällä

Kuvassa Mikko Mäki-Latvala (vas.), Kalle Sipilä ja Janne Tiiri

Mikko Mäki-Latvala Ilmajoelta vastaanotti Ruismestari 2015 palkinnon KoneAgrian viljaseminaarissa. Korkea, 8172 kg:n keskisato, toi hänelle voiton Pro Ruis -yhdistyksen järjestämässä ”Ruis on taitolaji” -viljelykilpailussa.
Mikko Mäki-Latvala viljelee Mäki-Latvalan tilaa yhtymänä yhdessä setänsä Veikko Mäki-Latvalan kanssa. Tilan päätuotantosuunta on sikatalous. Ruis on yksi tilan käyttämistä välikasveista rehuntuotannon välissä. Tänä vuonna tilalla viljeltiin hybridiruislajikkeita Evoloa ja SU Allawia.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Kalle Sipilä Hollolasta ja kolmanneksi Hannu Eskola Loimaalta. Kunniamaininnan sai Janne Tiiri työstään kotimaisena siementuottajana. Tiiri viljelee Reetta-ruista siemeneksi Oripäässä.
Lisätietoja Ruismestari-kisasta: Pro Ruis ry, projektikoordinaattori Katariina Mattila, p. 045 857 3044, info@proruis.fi

Hyvä sato yhteydessä parempaan taloudelliseen tulokseen

Viljaseminaarissa puhunut palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta kertoi ProAgrian ViljelyKasvu -ryhmien tuloksista. – Hyvä sato on ollut aina yhteydessä parempaan taloudelliseen tulokseen. Tämä toistuu eri kasvilajeilla ja eri vuosina. Kun on hyvä sato, niin on enemmän kiloja jakamaan tuotantokustannuksia. Hyvä sato ei toki selitä kaikkea vaa, muitakin tekijöitä on, sanoo Sari Peltonen.
-    Viljantuotanto ei ole kannattavaa tällä hetkellä keskisatoa tuotettaessa, sanoi Sari Peltonen. Hyvään satoon ja taloudelliseen tulokseen tähdättäessä on hyvä pohtia uusien lajikkeiden tuomia mahdollisuuksia sekä lajikkeiden aikaisuuden/myöhäisyyden tuomia hyötyjä ja riskejä. Hyvään satoon tähtäävä viljely kannattaa keskittää hyvökuntoislle lohkoille, Peltonen sanoo.
ProAgria Länsi-Suomen palvelupäällikkö Pasi Nummelan mukaan Satakunnassa ViljelyKasvu-ryhmiin osallistuneiden, noin viidenkymmenen tilan keskisato on vuosittain yli 5000 kg/ha. Joinakin vuosina ryhmien tilojen keskisato on kohonnut lähemmäs 6000 kg/ha.