Agri-INNO-palkinnosta (10 000 e) kisaa neljä innovaatiota

3 min lukuaika

Uutiset

Maatalousalan innovaatiopalkinto Agri-INNO 2023:n voittaja selviää KoneAgria 2023 -näyttelyn avajaispäivänä 12.10. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Koneagria2021 agiinno

Finaalissa on tuotteestaan pitchaamassa neljä yritystä; EOD Oy kehittämällään Nanoboost® -happinanokuplageneraattorilla, Farmfacts.info innovatiivisella verkkopalvelulla, Maatalousyhtymä Laukkanen Jouni, Kaisu ja Juha-Matti lietesäiliön reunaan kiinnitetyillä optimaalisesti energiaa keräävällä aurinkopaneeleilla ja Nokian Renkaat kehittämällään Flexforce® VF-teknologialla.

Agri-INNO-palkinto jaetaan joka vuosi suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt alaa tukevan innovaation. Palkinto myönnetään innovaatiolle, joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu. Palkinto jaetaan nyt viidettä kertaa. Suomen Messusäätiön Agri-INNO-palkinnon finalistit valitsi ja voittajan päättää tuomaristo, johon kuuluvat päätoimittaja Jouni Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta, toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgria Keskusten Liitosta, toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseurasta, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta ja toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen Suomen Messuilta.

Neljä innovaatiota finaalissa

Jokainen finalisti saa kertoa neljä minuuttia tuotteestaan. Tuomaristo valitsee esitysten perusteella voittajan. Finalistit pitchaavat 12.10. klo 9.30-10.00 ja voittaja selviää klo 10.30 KoneAgria-lavalla.

EOD Oy on kehittänyt ja aloittanut valmistaa Nanoboost® -happinanokuplageneraattoreita, joilla parannetaan kasteluveden happipitoisuutta stabiilisti erittäin korkeaksi. Tällöin saadaan erityisesti kasvikset kasvamaan terveemmin ja paremmin, mikä vähentää ympäristölle haitallisten torjunta-aineiden käyttötarvetta luonnollisesti. Vedenkäyttöä voidaan myös tehostaa. Tulevaisuudessa tullaan tutkimaan nanohappiveden käyttöä mm. tuotantoeläinten juomavetenä ja sen vaikutusta kasvuun ja terveyteen, mikä luo monia uusia mahdollisuuksia. Tekniikkaa voitaneen käyttää myös tehokkaampaan ravinteiden kierrätykseen. Happinanokuplatekniikalla on monia erilaisia mahdollisuuksia lukuisissa eri prosesseissa, joissa esimerkiksi pyritään poistamaan hankalasti pois saatavia aineita tai metalleja vedestä. Teknologia voi soveltua myös lannan nesteosan tehokkaaseen hapettamiseen.

Innovatiivinen Farmfacts.info-verkkopalvelu skannaa automaattisesti yleisimpien viljanostajien verkkosivuilta heidän reaaliaikaiset hintanoteerauksensa ja julkaisee ne yhdessä paikassa, tarjoten myös hintamuutosten kuvaajia eri ostopaikoille ja kasvilajeille. Suomen viljamarkkina on tunnetusti pirstaloitunut, ja hintatiedon saaminen on ollut hajanaista ja haastavaa. Tämä on aiheuttanut haasteita sekä ostajille että myyjille, Farmfacts.info vastaa tähän haasteeseen. Farmfacts.info ei ainoastaan paranna viljamarkkinan hintatietoisuutta, vaan myös vapauttaa resursseja muuhun tuottavaan työhön, kuten vyr.fi-sivuston ylläpitäjille, jotka aiemmin joutuivat manuaalisesti keräämään hintatietoja. Farmfacts.info on suojattu immateriaalioikeuksilla, ja sen takana oleva ohjelmisto on suunniteltu laajentumaan kansainvälisille markkinoille.

Maatalousyhtymä Laukkanen Jouni, Kaisu ja Juha-Matti on innovoinut nerokkaan tavan sijoittaa ja kiinnittää aurinkopaneelit kiertämään pyöreän lietesäiliön reunaa siten, että auringon koko kierto saadaan optimaalisesti hyödynnettyä. Aurinkopaneeleille on tehty telineet, jotka on kiinnitetty lietesäiliöelementteihin. Lietesäiliön reunalla paneelit tuulettuvat ja jäähtyvät, jolloin tehohävikkejä ei synny verrattuna kattoasennukseen. Paneelit pysyvät puhtaina lumesta ja ovat siten aina valmiina tuottamaan sähköä. Paneelien huoltaminen, peseminen ja vaihtaminen on myös tehty helpoksi. Invertteri sijaitsee kiinnitettynä yhden paneelin alapuolelle suojassa säältä ja etäällä maatilan rakennuksista, jolloin paloriski on samalla minimoitu.

Nokian Renkaiden Flexforce® VF-teknologia (very high flexion) lisää todistetusti maatalouden energiatehokkuutta suurentamalla renkaan kosketusaluetta maahan, jolloin koneen paino jakautuu suuremmalle alueelle. Samalla se vähentää maaperän tiivistymistä, ja näin ollen pienentää renkaan jäljen aiheuttamia vaurioita maaperälle. Flexforce®-teknologia tekee työstä tehokkaampaa, pienentää maataloustyön taloudellista ja ekologista taakkaa sekä pyrkii edistämään kestävämpää maataloutta. Nokian Renkaat on kehittänyt Nokian Tyres Soil King VF -traktorinrenkaan, joka hyödyntää uutta Flexforce-teknologiaa, ja on todistetusti energiatehokkaampi kuin mikään muu VF-teknologiaa hyödyntävä rengas. Flexforce-teknologialla on merkittävä vaikutus maatalouden tuottavuuteen mm. pienentäen polttoaineen kulutusta ja mahdollistaen suuremman alueen hoitamisen samassa ajassa


Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain 400 000 eurolla apurahoja, palkintoja ja stipendejä suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnetuin Suomen Messusäätiön jakama palkinto on Kaj Franck -muotoilupalkinto.
Agri-INNO-palkinnon voitti 2018 GrainSense, 2020 Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen, 2021 Tracegrow ja 2022 Nordic Caraway.


KoneAgria on maatalousalan merkittävä tapahtuma

KoneAgria on joka toinen vuosi järjestettävä viljelijöiden oma ammattitapahtuma. KoneAgrian järjestää 12. – 14.10.2023 ProAgria Tapahtumat Oy:n toimeksiannosta Suomen Messut Oyj Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Lisätietoja:

konseptikehittäjä Leo Potkonen, Messukeskus, puh. 045 665 8577, leo.potkonen@messukeskus.com

viestinnän asiantuntija Teija Armanto, Messukeskus puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com