Eod Oy ja Nanoboost® voitti AGRI-Inno 2023 -palkinnon

2 min lukuaika

Uutiset· Tiedotteet

Maatalousalan innovaatiopalkinto Agri-INNO 2023 on myönnetty EOD Oy:lle innovatiivisesta Nanoboost® -happinanokuplageneraattorista. Suomen Messusäätiön rahoittama 10 000 euron arvoinen palkinto jaettiin KoneAgria 2023 -tapahtumassa 12.10. Tampereella.

Koneagria 3

Agri-INNO:n valintaraadilla oli tehtävänään tiukka valinta. Agri-INNO-palkinnon voittaja Nanoboost® voitti nimenomaan innovatiivisuutensa vuoksi. Tuote skaalautuu myös kansainvälisille markkinoille. Se edistää hyvin vihreää siirtymää ja on taloudellisesti kannattava. Voittaja on myös vaiheessa, jossa innovaatio saavuttaa liiketaloudelliset mahdollisuudet.

EOD Oy on kehittänyt ja aloittanut valmistaa Nanoboost® -happinanokuplageneraattoreita, joilla parannetaan kasteluveden happipitoisuutta stabiilisti erittäin korkeaksi. Tällöin saadaan erityisesti kasvikset kasvamaan terveemmin ja paremmin, mikä vähentää ympäristölle haitallisten torjunta-aineiden käyttötarvetta luonnollisesti. Vedenkäyttöä voidaan myös tehostaa. Tulevaisuudessa tullaan tutkimaan nanohappiveden käyttöä mm. tuotantoeläinten juomavetenä ja sen vaikutusta kasvuun ja terveyteen, mikä luo monia uusia mahdollisuuksia. Tekniikkaa voitaneen käyttää myös tehokkaampaan ravinteiden kierrätykseen. Happinanokuplatekniikalla on monia erilaisia mahdollisuuksia lukuisissa eri prosesseissa, joissa esimerkiksi pyritään poistamaan hankalasti pois saatavia aineita tai metalleja vedestä. Teknologia voi soveltua myös lannan nesteosan tehokkaaseen hapettamiseen.

Agri-INNO-palkinto jaetaan joka vuosi suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt alaa tukevan innovaation. Palkinto myönnetään innovaatiolle, joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.

Neljä yritystä finaalissa

Agri-INNO-palkintofinalistit olivat tänä vuonna EOD Oy kehittämällään Nanoboost® -happinanokuplageneraattorilla, Farmfacts.info innovatiivisella verkkopalvelulla, Maatalousyhtymä Laukkanen Jouni, Kaisu ja Juha-Matti lietesäiliön reunaan kiinnitetyillä optimaalisesti energiaa keräävällä aurinkopaneeleilla ja Nokian Renkaat kehittämällään Flexforce® VF-teknologialla..

Suomen Messusäätiön Agri-INNO-palkinnon voittajan päätti tuomaristo, johon kuuluvat päätoimittaja Jouko Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta, toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgria Keskusten Liitosta, toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseurasta, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta ja toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen Suomen Mesuilta.


Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain 400 000 eurolla apurahoja, palkintoja ja stipendejä suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnetuin Suomen Messusäätiön jakama palkinto on Kaj Franck -muotoilupalkinto. Agri-INNO-palkinnon voitti vuonna 2018 GrainSense, vuonna 2020 Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen ja vuonna 2021 Tracegrow ja vuonna 2022 antibiottisen kuminaöljyn kehittänyt Nordic Caraway.

KoneAgria 2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

KoneAgria 2023 on avoinna torstaina 12.10. klo 9-17, perjantaina 13.10. klo 9-17 ja lauantaina 14.10. klo 9-16.

KoneAgria on joka toinen vuosi järjestettävä tärkeä maa- ja metsätalouden ammattitapahtuma. Ensi vuonna järjestetään MaatalousKonemessut 2024 Helsingissä. KoneAgrian järjestää Suomen Messut Oyj ProAgria Tapahtumat Oy:n toimeksiannoista Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

www.maatalouskonemessut.fi

Lisätietoja:
Kuvia palkinnonjaosta:
http://mediabank.messukeskus.com
konseptikehittäjä Leo Potkonen, Suomen Messut, puh. 045 665 8577, leo.potkonen@messukeskus.com
viestinnän asiantuntija Teija Armanto, Suomen Messut, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com