Tervetuloa Jyväskylään 10.-12.10.2019!

Laidunyhdistyksen nurmipalkinto MTY Konttiniemelle

Olet täällä

Lauri ja Vuokko Tanskanen sekä Soile Tiainen saivat Laidunyhdistyksen vuosittain jakaman nurmipalkinnon. Palkinnon vastaanottivat Soile Tiainen ja hänen elämänkumppaninsa Marko Heikkinen. Palkinto luovutettiin AIV Nobel -juhlaseminaarissa KoneAgriassa.

Konttiniemen tila on polvijärveläinen luomumaitotila. Tilalla on 42 lehmää, joiden keskituotos on 10 100 kg. Nurmialaa on 65 hehtaaria, josta laidunalaa on 14 ha. Nurmilohkojen keskimääräinen sato on 6000 kg ka/ha.
Soile Tiainen ja Marko Heikkinen sanovat, että kolme tärkeintä asiaa heidän nurmentuotannossaan ovat toimiva ja kustannustehokas työketju, maistuva ja hyvälaatuinen rehu sekä tarkkuus pellon hoidossa.

- Rehu tehdään omilla, osin vanhoilla, mutta hyvin hoidetuilla koneilla, sanoo Soile Tiainen. Vuokko Tanskanen huolehtii navetasta, sillä välin kun Lauri, Soile ja Marko tekevät rehua. Hyvänä apuna kuormien ajossa on naapurin poika Kalle Partanen.

- Tilan Lauri-isäntä on tarkka pellon hoidon suhteen, Marko ja Soile sanovat.

Typensitojat mukana myös laitumissa

Tilalla on kokeiltu monenlaisia typensitojakasveja. Virna yksivuotisissa laitumissa jäi kokeiluksi, mutta apilat ovat vahvasti mukana monivuotisissa nurmissa – myös laitumissa. Nurmiseoksissa on mukana valko-, puna- ja alsikeapilaa. Monivuotisen nurmen suojakasvina on ollut myös säilörehuksi korjattu vihantaherne-kauraseos.

Laiduntaminen tilalla on tehokasta. Aitaa siirretään sitä mukaa, kun lehmät nurmea syövät. Kun koko lohko on syötetty, se puhdistusniitetään. Tänä vuonna laidunpäiviä kertyi 120. Soile Tiainen ja Marko Heikkinen pitävät laiduntamista tärkeänä.

- Laitumella eläimet voivat käyttäytyä lajinmukaisesti. Kun laidunlohkot sijaitsevat näköetäisyydellä, esimerkiksi kiimat on helppo havaita, he sanovat.